Arroz Brut – zupa prosto z Majorki

Arroz Brut, czyli w dosłownym tłumaczeniu brudny ryż. Danie jest naprawdę pyszne, pomimo mało zachęcającej nazwy. Arroz brut jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Majorce. Jego nazwa pochodzi od koloru wywaru zupy, który przez dodatek kilku rodzajów mięs oraz przeróżnych warzyw i przypraw nadaje zupie mętną konsystencję. Jest wiele przepisów na „brudny ryż” i to jakie znajdą się w nim składniki zależy głównie od sezonu i dostępności świeżych produktów.

Przepis dla 4 osób:

Składniki:

– 250 gr mięsa z kurczaka + wątróbka

– 250 gr mięsa z królika

– 250 gr żeberka wieprzowe

– 3 Pomidory (starty na dużych oczkach lub z puszki)

– Warzywa:

karczochy,

1 cebula,

zielony groszek (niecała szklanka),

zielone szparagi,

250 gr grzybów lub pieczarek

zielona papryka

– 300 gr Ryż okrągły (najlepszy będzie ryż do risotto)

– Sól, pieprz, czosnek

– Szafran, cztery przyprawy takie jak: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon i czarny pieprz. (wystarczy odrobina każdej z przypraw aby nadała zupie wspaniałego aromatu)

– 1/5 litra wody (1 szklanka ok.)

Przygotowanie:

  1. Kroimy wszystkie rodzaje mięsa na kawałki. Następnie smażymy w odpowiedniej kolejności: kurczak, królik, wieprzowina. Najlepiej dusić wszystko w jednej patelni gdy jedno mięso zaczyna się rumienić dodajemy kolejne.
  2. Gdy mięso jest dobrze usmażone dodajemy cebulę i zieloną paprykę.
  3. Gdy otrzymamy aromat wszystkich składników dodajemy pomidory i czosnek.
  4. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i dodajemy wodę.
  5. Gotujemy 30 min. lub do czasu kiedy mięso będzie dobrze ugotowane (miękkie) .
  6. Dodajemy ryż i warzywa. Gotujemy przez kolejne 15 min.

Arroz brut najlepiej smakuje jak trochę „odstoi” nawet do 2 godz. Można na przykład przygotować go z rana, a zjeść na obiad lub kolację. Majorkańczycy mają zwyczaj jedzenia „brudnego ryżu” z zieloną papryką lub białą rzodkwią. Przyprawiają go solą, oliwą z oliwek, niektórzy skraplają sokiem z cytryny.

Smacznego! 🙂

warzywa

 

 

Share

Arroz Brut – zupa prosto z Majorki

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram