Coca to jedno z najbardziej popularnych majorkańskich dań, wyglądem przypomina domową pizzę. Ten chrupiący placek zazwyczaj podawany jest z pieczonymi warzywami lub z różnego rodzaju mięsem. W majorkańskiej kuchni coca najczęściej serwowana jest w formie przystawki, ale doskonale sprawdzi się również jako danie główne.
Nam najbardziej przypadła do gustu coca z warzywami, dlatego poniżej dzielimy się przepisem:
Coca z warzywami
Składniki na ciasto:
150 ml. wody
125 ml. oliwy
1 żółtko
ok 40 dag mąka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki warzywne:
50 dag pomidorów
50 dag cebuli
25 dag czerwonej papryki
25 dag zielonej papryki
odrobina oliwy
sól i pieprz
Coca – sposób wykonania:
- Do miski wrzucamy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę.
- Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę oliwy.
- Wszystkie składniki mieszamy.
- Następnie do 2 miski wrzucamy żółtko i kolejno dodajemy następujące składniki: cukier, sól, oliwa, woda.
- Wszystkie składniki mieszamy, dodając stopniowo mąkę.
- Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.
- Ciasto wykładamy na blachę.
- Po odsączeniu warzyw z soku, wykładamy je na ciasto.
- Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika (140 st na 90 min), następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni na kolejne 30 min (tryb góra-dół).
- Coca jest gotowa!
Poniżej umieszczamy nagranie: jak krok po kroku przygotować pyszny chrupiący placek z warzywami. Smacznego!
Napisz komentarz