Pamboli – kanapka po majorkańsku

DSC06674Co powiecie na smakowitą przekąskę, rozkoszując się widokami piaszczystych plaż i dryfujących żaglówek? W takim miejscu, każda potrawa smakuje wyborniej.

Wśród majorkańskich specjałów wyróżnia się m.in. Pamboli. Jest to tradycyjna kanapka z regionalnego chleba, z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżych pomidorów oraz innych składników, które można skomponować według indywidualnych predyspozycji smakowych. Mnie najbardziej przypadły do gustu dwa rodzaje Pamboli: z regionalną szynką Jamon Serrano oraz z tuńczykiem i pomidorem. Tego typu kanapki możecie spróbować w każdej majorkańskiej restauracji. Jeśli jednak chcielibyście sami przyrządzić Pamoli, poniżej zamieszczam przepis.

Kanapka 1 Pamboli z Jamon Serrano

Składniki:

  • Świeże pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże pomidory
  • Żółty ser
  • Jamon serrano
  • Oliwki

Kanapka 2 Pamboli z tuńczykiem

Składniki:

  • Świeże pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże pomidory
  • Tuńczyk

Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku pieczywo należy skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć pozostałe składniki. Smacznego 😉

DSC06674

Share

Pamboli – kanapka po majorkańsku

  • Przepis świetny, kanapki świetne, nawet oliwki smakowały wspaniale:)

  • Goga

    Teraz czekamy na Paelle 🙂 na pewno też będzie wyśmienita jak kanapka 🙂

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram