Hiszpańskie wędliny: chorizo, jamon serrano, a może sobrassada?

Na Majorce znajdziemy różne odmiany wędlin, czyli salchichas. Jednak najbardziej popularne, zarówno dla tubylców jak i turystów to: sobrassada, jamon serrano oraz chorizo. 

  1. Sobrassada

Jest to surowa, suszona kiełbasa wieprzowa, przyprawiona słodką lub ostrą papryką z dodatkiem soli i różnych ziół tj. rozmaryn, tymianek i oregano. Wytwarza się ją z miejscowej, czarnoskórej rasy świń, wypasającej się na wolności w gajach oliwnych i lasach śródziemnomorskich Majorki. Naturalnym konserwantem dla tej wędliny jest słodka, mielona papryka „pimentón„. Sobrassadę można rozsmarowywać na chlebie, podobnie jak pasztet. Dawniej jej okres suszenia trwał bardzo długo, nawet do 12-15 miesięcy. Obecnie jest suszona przez 7 tygodni w pomieszczeniach z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością.

Sabrosada

  1. Jamon serrano

Jest najbardziej popularną, dojrzewającą szynką na Majorce. Nazwa pochodzi od tradycyjnego miejsca suszenia, czyli gór, gdzie niskie temperatury ułatwiają dojrzewanie. Zanim szynka trafi na rynek, musi dojrzewać przez minimum kilka miesięcy. Wyróżnia się 3 typy szynek serrano:

Bodega – suszenie 9-12 mcy

Reserva – suszenie 12-15mcy

Gran reserva – suszenie od 15 mcy

Można ją kupić w każdym sklepie. Sprzedawana jest w cieniutko pokrojonych plasterkach, jednak bardzo popularne na wyspie jest kupowanie całej nogi jamon. Na Majorce, w restauracjach jamón serrano podaje się na okrągłych talerzach. Jamon serrano wykorzystuje się jako samodzielną przystawkę, dodatek do tapas jak również dań głównych.

jamon serrano

  1. Chorizo

Jest najbardziej popularną hiszpańską kiełbasą. Występuje w wielu odmianach: może być łagodna lub ostra. Chorizo idealnie nadaje się jako składnik deski mięs podanej jako przystawka. Charakteryzuje się wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem. Ze wszystkich wędlin ma najbardziej intensywny zapach, przez co nie zawsze smakuje turystom 🙂

chorizo

  1. Botifarra

Kiełbasa mniej znana wśród turystów. Jednak dla tubylców jest równie smaczna jak chorizo czy sobrassada. Wyglądem przypomina polską kaszankę.

butifarra

 

Share

Hiszpańskie wędliny: chorizo, jamon serrano, a może sobrassada?

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram