Hiszpańskie dania po polsku, czyli „co z czym się je”

Wyjeżdżając na Majorkę każdy chce spróbować regionalnych potraw. Jednak nie znając języka hiszpańskiego ciężko dokonać odpowiedniego wyboru. Dlatego przygotowałam listę najczęściej występujących dań w majorkańskich restauracjach i barach.

Hiszpańskie dania:

Paella – najbardziej popularne hiszpańskie danie na bazie ryżu oraz przeróżnych dodatków mięsnych lub rybnych oraz warzyw: http://mallorca4you.pl/paella/

Fideua – to potrawa podobna do paelli. Różnica polega na tym, że jej podstawą zamiast ryżu jest specjalny makaron fideua.

Frito mallorquin – potrawa składająca się z podrobów smażonych na oliwie z oliwek z papryczkami, cebulą, ziemniakami oraz czosnkiem. Frito jest podawane również z owocami morza, czyli frito marinero lub z samymi warzywami frito verduras.

Pimientos de Padrón – małe, zielone papryczki smażone na oliwie i posypane solą.

Pamboli – tradycyjna kanapka z regionalnego chleba, z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżych pomidorów oraz innych składników tj. szynka, kurczak, owoce morza: http://mallorca4you.pl/pamboli/.

Pica pica – kawałki mięsa lub owoców morza w pikantnym sosie

Mięso (Carne):

Cordero – Baranina

Conejo – Królik

Cerdo – Wieprzowina

Pollo – Kurczak

Ternera – Wołowina

Chuleton – Stek z kością

Entrecot – Stek bez kości

Solomillo – Polędwica

Lomo – Schab

Lechona – Pieczony prosiak

Albondigas de carne – Kulki mięsne

Lengua – Języki

Callos – Flaczki

Pechuga de pollo – Pierś z kurczka

Albondigas de pollo – Kulki z kurczaka

Croquetas de pollo – Krokiety z kurczaka

Ryby (Pescados):

Bacalao – Dorsz

Salmón – Łosoś

Trucha – Pstrąg

Dorada – Dorada

Panga – Panga

Abadejo – Mintaj

Atún – Tuńczyk

Lubina – Bas morski

Owoce morza (Mariscos):

Gambas – Krewetki

Calamar – Kalmary

Pulpo – Ośmiornica

Chipirones – Małe ośmiorniczki w panierce

Sepia – Sepia

Mejillones – Małże

Ostras – Ostrygi

Langosta – Homar

Pozostałe dania:

Patatas fritas – Frytki

Hamburguesa – Hamburger

Pasta – Makaron

Salsa – Sos

Huevos rotos – Jajecznica

Tortilla de patatas – Omlet z ziemniakami

Pan – Pieczywo

Ensalada – Sałatka

 

Share

Hiszpańskie dania po polsku, czyli „co z czym się je”

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram