Gambas al Ajillo, czyli krewetki w roli głównej

Majorka słynie z kuchni śródziemnomorskiej, bazującej głównie na rybach oraz owocach morza, różnych rodzajach owoców i warzyw, a także oliwie z oliwek wykorzystywanej zarówno do smażenia, jak również jako dressing.

Wyspa znana jest również z przepysznych przystawek, czyli tzw. tapas. Jedną z ulubionych majorkańskich przystawek wybieranych przez turystów, a także mieszkańców wyspy jest gambas al ajillo, czyli krewetki z czosnkiem.

Przepis na  gambas al ajillo jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Dzielimy się naszym przepisem 😉

Przepis na Gambas al Ajillo

Składniki:

  • 400 g świeżych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki cayenne
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek, a następnie kroimy w bardzo małe kawałki.
  2. Obieramy krewetki.
  3. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy papryczki. Smażymy na średnim ogniu przez ok 2 min.
  4. W międzyczasie siekamy pietruszkę.
  5. Następnie dodajemy krewetki oraz czosnek. Smażymy ok. 3 min.
  6. Na koniec dodajemy pietruszkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy przez kolejną 1 min.

Gambas al ajillo najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.

Smacznego!!! 🙂

gambas al ajillo 2

Share

Gambas al Ajillo, czyli krewetki w roli głównej

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram