10 dań, które musisz spróbować będąc na Majorce

Znana i ceniona na całym świecie kuchnia hiszpańska cieszy się wielkim uznaniem wśród turystów. Oto 10 najpopularniejszych potraw, które warto spróbować będąc na Majorce.

  1. Paella/Fideua

paella2

Paella to danie na bazie ryżu z przeróżnymi dodatkami. Zajmuje ona szczególne miejsce w kuchni hiszpańskiej. Zazwyczaj Paella jest podawana w 3 odsłonach:

z owocami morza – paella de marisco,

z różnymi rodzajami mięs – paella de carne

lub paella mixta, czyli mieszanka owoców morza z kawałkami różnych mięs.

Fideua – to potrawa podobna do paelli. Różnica polega na tym, że jej podstawą zamiast ryżu jest specjalny makaron fideua.

  1. Kanapka pamboli

DSC06674

Pamboli to wspaniała przystawka, która ma formę chrupiącej grzanki. Podawana z warzywami, szynką serrano oraz najpopularniejszymi majorkańskimi serami, z dodatkiem aromatycznych ziół. Pamboli jest alternatywą dla zwykłych kanapek.

  1. Arroz brut

arroz brut

Smaczna i pożywna, tradycyjna zupa majorkańska. Tubylcy mają zwyczaj jedzenia „brudnego ryżu” z zieloną papryką lub białą rzodkwią. Przyprawiają go solą, oliwą z oliwek, niektórzy skraplają sokiem z cytryny. Arroz brut smakuje wyśmienicie i dostarcza wiele energii.

  1. Ailoli – najbardziej popularny czosnkowy sos na Majorce. Ten śródziemnomorski dip, nadaje się do każdej potrawy ( z chlebem, ziemniakami, warzywami, rybami lub mięsem). Ze względu na swój bogaty aromat, wzmacnia smak każdego dania. Najczęściej jest serwowany z oliwkami i chrupiącym pieczywem, w formie przystawki.

aioli

  1. Frito mallorquin

Frito mallorquín

Kolejna wyśmienita majorkańska potrawa. Składa się z podrobów smażonych na oliwie z oliwek z papryczkami, cebulą, ziemniakami i czosnkiem. Idealnie nadaje się na przekąskę albo danie główne.

  1. Gazpacho

gazpacho

Gazpacho czyli zimna zupa z warzyw. Gazpacho jest bogaty w witaminy i minerały. Idealnie się sprawdza w upalne dni.

  1. Gambas al allijo

gambas

Gambas al allijo czyli krewetki z czosnkiem. Ze względu na małą ilość składników, danie jest  niezwykle proste do przygotowania. Na Majorce zazwyczaj podawany jest w postaci starterów. Jest również doskonałym dodatkiem do różnych potraw.

  1. El tumbet

Tumbet

Tumbet jest tradycyjnym daniem z Majorki, które jest popularne głównie wśród wegetarian. Jest często podawany jako dodatek do mięs lub jajka sadzonego. Smakowite i bardzo pożywne danie składające się ze świeżych warzyw, jadane głównie latem. Może stanowić również główne danie.

  1. Ensaimada

ensaimada

Tym razem coś na słodko – drożdżówkowe ślimaki. Są to drożdżowe bułki o charakterystycznym kształcie, zazwyczaj przyprószone cukrem pudrem. Świetnie  smakuje z kawą lub gorącą czekoladą. Ensaimada jest tak popularna, że można ją dostać praktycznie we wszystkich sklepach, marketach a nawet na lotnisku.

  1. Coca

coca

Chrupiący placek przypominający pizzę. Można ją dostać we wszystkich piekarniach na całej wyspie.  Coca jest zazwyczaj podawana z pieczonymi warzywami, bądź pieczonym mięsem.

Share

10 dań, które musisz spróbować będąc na Majorce

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram